søndag 23. november 2008

Tur i mørket: Moss-Lysaker 75.2 km

Det var kanskje en vanlig fredagskveld, men selv for oss smågale ultraløpere er det spesielt å legge ut på så lange treningsturer som 75 kilometer. På slutten av turen fra Moss til Lysaker for to dager siden diskuterte vi hvorfor det er så mye "tøffere" å løpe 75 km på en treningstur enn f.eks. 100 km i konkurranse. Konklusjonen ble vel at den største forskjellen er at vi ikke preparerer oss spesielt før en slik treningstur, og gjerne har mye trening i bena i stedet for en ukes oppladning og hvile.

Hvem som hadde ideen til en slik tur? Geir selvsagt. Jeg ville sikkert funnet en rute med hovedsaklig grusveier og sti... Hvem som ble med: Geir Frykholm, Andre Borka og meg. Selv om Borka har løpt et par ultraløp var han et nytt og hyggelig bekjentskap for oss, og treningstur over 40 km var noe helt nytt for han. Han hadde derfor bilen parkert på Hauketo, noe som ga en tur på ca 60 km fra Moss.

Det hele starten med togreise fra Lysaker/Hauketo til Moss. Inne på Moss stasjon var det nok flere som lurte på de tre fyrene som fisket opp hodelykter fra sekkene og trakk på seg resten av løpstøyet - blant tilfeldig reisende som sikkert syntes 75 km med tog var langt nok. Heldigvis visste de ikke hva vi skulle ut på...

Selve løpinga gikk veldig greit og skravla gikk hele tiden - i alle fall de første timene. Gradvis ble det nok litt stillere i feltet, for selv om farten var lav (6 min/km+) blir man stiv og sliten av å holde på såpass lenge. Unge Andre kunne blant annet gi oss gamlekara en lengre utredning om Viagra - som han vet alt om fra jobben sin i et medisinsk firma. Vi gamle kunne på den annen side fortelle han om ultraløp og opplevelser som nok satte ytterligere griller i hodet på unggutten (39 år).

Vi hadde bare 4 stopp av betydning på turen, etter 16 km (4 min), 23 km (4 min - se bildet av Andre ved Vestbytorget), 30 km (19 min på en bensinstasjon) og 46 km (11 min mat+sokkebytte for meg). Vi bevilget oss forøvrig noen gåpauser i blant - slik at km.tiden for "Moving Time" (8.43.09) ble 6.48/km. Totaltiden var 9 timer og 22 minutter for oss som løp hele turen, mens Andre var med et par timer mindre.

Vi hadde ingen andre uhell på turen enn en feilløping på ca 1 km før Kolbotn (takk til fyren på verandaen som ledet oss på rett vei igjen), og litt høy puls da en dårlig dressert hundeeier ikke hadde kontroll på kjøteren sin mellom Ås og Ski.

Løpsværet var bra for årstiden. 1-2 kuldegrader, sterneklart og tørre veier med unntak av enkelte issvuller. Periodevis hadde vi en kald trekk midt i mot, men vi var helt klart heldige med forholdene totalt sett.

Litt uheldig var det også at vi ikke var obs på festen i Ski som vi kunne ha hilst innom, ref denne meldinga på kondisjonsforum dagen etter:
Det var fint å se at det fortsatt var spenst i steget da dere passerte Ski ved 22-tiden. Skimilajoggen som hadde julebord, reiste seg i beundring og utbrakte en skål gjennom vinduet. Synd dere ikke så det. Lars
Hyggelig melding var det jo uansett.

Andre - som hadde vært beskjeden nok til å parkere på Hauketo hadde helt sikkert kunnet fulgt oss også de siste 18 kilometerne. I Prinsdalen (som var lengre en noensinne) hadde han tydeligvis godfølelsen en stund og vi gamlegutta måtte strekke ut litt bak gutten som nok luktet at bilen var nær. Det er ikke tvil om at han er i veldig mye bedre form nå enn da han løp Bislett 12-timers i desember og Eidsvoll 6-timers i august. Om 2 uker er han klar for solid pers på 12-timersløpet på Bislett.


Geir (bildet ovenfor) er på sin side klar for solid pers på 24-timers i det samme løpet, mens gamle jeg altså venter til 24-timers i Århus 10.januar. Vi to hadde en litt spesiell tur gjennom sentrum av Oslo mellom 01 og 02 på natten. For min egen del følte jeg meg rimelig malplassert blant haugevis med restaurantgjester - ikke bare fordi vi var ute og løp på natten, men vi kom jo tross alt løpende med sekk og hodelykter.
"Julenisser?" tenkte nok de fleste som så oss...

Geir har også skrevet om turen på bloggen sin: http://www.ultrafrykholm.com/2008/11/moss-lysaker-er-75-km-langt-men-kort-i.html

Tusen takk til Andre og Geir for en flott treningstur.
Halvannet døgn etter stuntet er jeg fortsatt støl i låra, men det kan jeg leve med.
Dette var tross alt bare 5 dager etter Vintermaraton - så slik sett er jeg stolt av bare å ha fullført turen.

Andre Borka, forventningsfull før start utenfor jernbanestasjonen i Moss (foto: Geir F).

Ingen kommentarer: