søndag 5. januar 2014

Fem konkurranser på én dag

Dagen ble like mye en logistikkøvelse som løpsøvelse... ni timer på farten! Bildet er tatt etter fjerde "konkurransen" (foto: Bjørn Hytjanstorp).
 
Fem konkurranser på én dag er delvis sant og delvis løgn. Det som er sant er at jeg i går løp løypa til alle de fem første løpene i Vinterkarusellen på Romerike. Det som er løgn er at jeg løp fem konkurranser; de fire første løp jeg alene, kun det siste i konkurranse sammen med alle de andre.

Jeg trigges av logistikken med ulike stunt som innebærer både mye trim og mye planlegging. Siden jeg ikke fikk anledning til å løpe noen av de fire første løpene i årets karusell lå alt til rette for en annerledes treningsøkt... Når jeg likevel ikke kan løpe fort, men tåler en del distanse, er dette mer inspirerende enn å bli blant de siste på et enkeltløp. Nå hadde jeg jo en god nok unnskyldning for å løpe sakte.

Lenge vurderte jeg å ta med de fem siste løpene også, men holder den muligheten åpen til 8.mars - da 10.løpet arrangeres på Lørenskog. Samtidig har jeg lyst til å løpe et par av enkeltløpene så fort jeg orker, selv om det garantert vil ende med skuffende tider og plasseringer.

PLAN:


GJENNOMFØRING:
Jeg planla ganske defensivt både med tanke på løpstider, transport og pauser - og det hele endte da også med en ekstra times pause før siste løpet på Bjørkelangen. Innerst inne hadde jeg satt 6:00/km som lavmål på snittfart på de enkelte løpene - og det gikk jevnt som ei sveitserklokka på litt under 5:45/km med unntak av motbakkeløpet. Som ventet ble åpningskilometeren vond på alle løpene for "kongen av slow start", men derfra og inn gikk det litt og litt raskere hver gang.
 
08:00 Jessheim 7 km - snittfart 5:43
Her er jeg ferdigløpt i mørket på Jessheim, i TT-trøye. Det ble lue, trøye og jakkeskift for hvert løp. Jeg hadde for øvrig glemt bort at det er mørkt kl 08:00 en tidlig januardag, men heldigvis var det vegbelysning i hele traséen på Jessheim - så jeg klarte meg uten hodelykt.
 
09:20 Fjellhamar 6 km - snittfart 5:43
Klar for 6 km i barndomstrakter fra Fjellsrud skole på Fjellhamar. Det hadde lysnet, men snø eller is var ikke å se noe sted verken her aller andre steder denne dagen. Temperaturen lå jevnt på 4-5 varmegrader, og det var delvis opphold og delvis lett duskregn. På forhånd hadde jeg sjekket dårligste løpstid for herrene på de ulike løpene... men jeg slapp heldigvis å bli truet av dem.
 
10:20 Løvenstad 2,2 km motbakkeløp - snittfart 7:43 (!)
Motbakkeløpet på Løvenstad ville vært det ultimate marerittet i konkurranse. Jeg har løpt her en eneste gang - i 2006 - det var en grusom opplevelse på drøyt 11 minutter. Nå kunne jeg tillate meg å gå i motbakken - jogget bare i den flate åpninga og noen lette partier underveis. Bildet jeg tok med selvutløser på toppen skulle illustrere en løpende gammel mann... men det ble visst bare en gammel mann.
 
11:40 Sørum 5 km - snittfart 5:43 
Her er jeg i fjerde "konkurranse" på den Sørumske landeveg. Bjørn Hytjanstorp hadde planlagt å løpe "Bingenrunden" sammen med meg, men hadde ikke tatt høyde for at jeg lå ganske langt foran skjemaet. Dermed ble han fotograf, og ingen har tatt flere bilder av meg enn det Bjørn kan oppvise. Nå gikk det selvsagt ikke i maksfart, men det er ganske skremmende å se tiden 28:36 på den kontrollmålte 5-kilometeren. Persen min i løypa er 17:17... riktignok 29 år siden, men likevel. Sist jeg løp her var i 2006, da på 21:05, min første femmer over 21 minutter.

Bjørn tok en videosnutt midtveis på Bingenrunden:
 

 
14:30 Bjørkelangen 8 km konkurranse!! - snittfart 5:44

Illustrasjonen er et stillbilde fra arrangørens målkamera der jeg suser (!) i mål etter dagens avsluttende 8 kilometer. Da hadde jeg løpt 28 kilometer i konkurranseløyper og 34 kilometer totalt.
 
Før det siste løpet, som altså var i den ordinære konkurransen fikk jeg en to-timers pause inklusive kjøringa. Nok til at jeg stivnet skikkelig. Etter å ha hentet startnummer og tidtagerbrikke og skravlet med gode løpevenner, sløvet jeg i bilen til det var 20 minutter igjen til start. To kilometer oppvarming var innledningvis av det marerittaktige slaget, omtrent som de første fem minuttene av Ribbemaraton forrige uke. Enhver tanke på kanskje å løpe "litt fort" ble umiddelbart skrinlagt.
 
Det var neiggu ikke mange bak meg ut fra start, og når vi etter 2 kilometer kom til en lang motbakke valgte jeg å gå hele bakken. På toppen etter 3 kilometer viste GPS'en en snittfart på 6:12... så da var det bare å jobbe for å klare sub 5:45 en gang til. Det holdt akkurat, jeg fikk 5:44/km. Jeg tok igjen bare tre løpere... men de fleste bak meg var løpere som løp uten tidtaging. Dette var som ventet - og jeg var mer enn fornøyd med dagens samlede innsats. 

3 kommentarer:

Anne-Brit sa...

Oj sann, jammen er du tøff! Ingen vanlig pensjonist dette!

Gammel'n sa...

Javisst er jeg tøff, hehe. Nei, dette var jo ingen spesielt lang tur totalt sett, men hele greia tok jo 9 timer....
Det er først og fremst morsomt å gjøre en del slike utradisjonelle ting når farten likevel er så lav som den er.
En "vanlig pensjonist" ønsker jeg jo uansett ikke å være! ...eller, hva er egentlig en vanlig pensjonist?

Anne-Brit sa...

Ja, i dag finnes ikke så mange "vanlige" pensjonister tror jeg. Det finnes utrolig mange aktive pensjonister og det er jo bra!