lørdag 19. oktober 2013

Romeriksåsen på langs - i joggesko

Myrgruvefossen, en av mange perler i Romeriksåsen

Det er litt av en luksus å ha mange og gode løpevenner. De er som regel bare en statusoppdatering på Facebook unna. Slik var det med dagens invitasjonstur der fire ultraløpere nappet på den annonserte 5-timers turen sørover på Romeriksåsen. Det er for løpere flest tøft å legge ut på så lange turer alene, dermed er det også lett å være tolerant selv om nivået er ulikt - det siste var ikke noe problem på dagens tur. Fem timer? Det føltes mye kortere....

Kristoffer fra Elverum, Kim Andre fra Jessheim, Leif fra Ski og Mona fra Gjerdrum var dagens hyggelige selskap fra Brovoll (ved E16) til Veståsen (Gjerdrum).

Inspirert av forrige helgs to langturer i Trysil uten krampeproblemer ville jeg gjøre enda et forsøk på en 5-timers løpetur og inntak av "Ringer Drink" - det er jo ikke mulig at mine evige krampeproblemer kan ha et så enkelt svar som å blande Ringer Drink med sportsdrikk før og underveis på de lengste turene. Eller er det mulig? I så fall idiotisk at jeg ikke har fulgt det rådet tidligere....
 
Mange av vennene våre løp Hytteplanmila i dag, vi misunte dem egentlig ikke - det ble en knallfin langtur og årets første  snev av vinter på våre kanter. Vi møttes i Gjerdrum og kjørte med Leif til startpunktet ved Brovoll der bomstasjonen på E16 ble plukket ned for et par uker siden. Det var fire minusgrader, men 150 høydemeter senere - på Snellingen - hadde vi alle fått varmen i kroppen.
 
Snev av vinter. 1 cm snø over 550 meter, delvis frost i myrene.
 
Fem timer (løpstid ca 4:40) og nøyaktig 35 kilometer senere var vi tilbake der vi møttes. Det hadde vært grei fart underveis, men ikke verre enn at det ble en OK fartsøkning de siste fire kilometerne fra Spikertjernhytta tilbake til Veståsen skole.
 
Løpsruta sørover Romeriksåsen
 
Jeg hadde overhodet ikke antydning til krampe noen gang i dag! Det blir spennende å se om det går like bra i konkurranse i større fart eller lenger distanse - men foreløpig er jeg en god ambassadør for Ringer drink. Neste skikkelige test kommer i Halden Ultraintervall 8x10 km 2.november...
Ringer Drink (neida,jeg er ikke sponset, bare fornøyd...)
 
Herlige Romeriksåsen - sommer som vinter
For de som ikke har vært i Romeriksåsen: Det er et snilt og vakkert terreng til rekreasjon, med masse flotte skiløyper om vinteren, mye åpent flott terreng og godt merkede stier (og veier til å sykle på) sommerstid. Det er utallige idylliske vann, ikke minst langs Gjermåvassdraget, og det er flere DNT nøkkelhytter i terrenget mellom Grua i nord og Skedsmokorset i sør. Dessuten er kuperingen moderat.

Flere bilder og omtale fra dagens løpetur:

Breidsortungen, ett av mange vann mellom Snellingen og Råbjørn... her går Jotunheimstien forbi, løypa vi fulgte de tre timene mellom Brovoll og Storøyungen.

Det var kuldegrader på første halvdel av turen, og delvis frost i bakken i de myrlendte områdene. Når myrene fryser til er det fantastisk fint å løpe i skogen...

Bålgryta ved Råbjørn... populær leirplass sommer som vinter.

Råbjørnhytta, en av DNTs ubetjente hytter i Romeriksåsen med 11 sengeplasser. Jeg hadde med nøkkel og "inspiserte" hytta innvendig. Det hadde vært gøy å løpt fra Oslo og hit- overnatte - og løpe tilbake dagen etter, kanskje noe å tenke på til neste år.

Kulda hadde laget fine ismønster på vannputtene.

Over Rudskampen var det "vinterlig"- men vakkert.
 
Det meste av turen gikk i åpen fin furuskog...

Rudsvangen ovenfor Bjertnessjøen.

Fra Råbjørn fulgte vi ikke bare Jotunheimstien, men også Rondanestien. Å løpe en eller begge av disse er også et tenkbart ultraløperstunt (?).

Kort stopp ved Djupøyungen.

Blikkstille vann på Storøyungen

Bærre lekkert...

Delvis sammenrast passasje mellom Smalgjermenningen og Kirkebygjermenningen. Området ved disse gjermenningsvannene er verdt en tur alene - med fotoapparat og god tid!
 
Bredere og tydeligere stier så langt sør på åsen. Men, det var aldri vanskelig å finne stien lenger nord heller.

Leif i fint "trav" langs Kirkebygjermenningen.
 

En av mange kryssinger av Gjermåa. De to årene jeg bodde i Nannestad (1983-84) var det mange turer med fiskestang langs elva med alle de flotte kulpene og vannene.

Delvis sammenrast steinfyllingsdam mellom Kirkebygjermenningen og Kålputten.

Motiv fra Gjerdrumsgjermenningen.

Yes, Kim Andre forserer broa over Gjermåa ved Løvstadtjernet.
 
Årstadvangen, speiderhytte der det er servering i helgene på vinteren. Den flotte skiløypa mellom Skedsmokorset/Gjerdrum og Bekkestua/Nannestad passerer forbi her.

Ved Myrgruvefossen sprer Gjermåa seg ut og vi må over flere plankebroer. Ved elva er det oppslagstavler som forteller om den omfattende gruvedriften i dette området i tidligere tider.

En fantastisk flott idyll! Slikt har ultraløpere på tur tid til å få med seg. I den verste fotoiveren fikk jeg i perioder litt lett intervallpreget tur ... men det er det verdt!

Siste DNT-hytta på dagens tur var ved Spikertjernhytta.

Spikertjern.
 
Med selvutløser fikk jeg foreviget alle fem - nedenfor DNT-hytta ved Snellingen. Takk for en super tur!

5 kommentarer:

Tone Yvonne sa...

Både ser og høres ut som en aldeles flott tur :0)

Gammel'n sa...

Javisst Tone Yvonne, en slik tur har minst tre positive elementer: Trening, sosialt samvær og naturopplevelse.

Dessuten er man behagelig sliten dagen etter....

Tone Yvonne sa...

Regnet ut at dere løper i et passe behagelig tempo (7 min+/km?)

Jeg er ingen rask løper,men holder ganske lenge i roligere tempo. Til nå har jeg bare løpt 17 km som lengste distanse, og har til hensikt å øke dette.

Veldig inspirerende å lese om turen deres til Trysil også. Opplevelser og sosialt samvær vil jeg tro bidrar på motivasjon og treningseffekten.

Fortsatt god søndag!!

Gammel'n sa...

Hei igjen Yvonne...
du regnet heldigvis feil. 7 min pr km på stier og terreng som dette ville tilsvart under 5 min/km på veg.

Snittfarten vår mens vi løp var 8:15/km... inkl ca 25 min stopp var snittfarten 8:47. Det tilsvarer ca 6 min/km på lettkupert veg.

"Alle" holder følge i begynnelsen på disse turene, utfordringen kommer gjerne etter ca 3 timer - men noen takler laaaange turer bedre enn andre allerede fra første forsøk. Hele greia handler om å løpe så sakte at man kan løpe lenge nok.

Tone Yvonne sa...

Egentlig godt å høre at jeg regnet feil.
Da er det bare å fortsette å øve på sakte tempo, flere kilometer over lengre tid.