lørdag 10. desember 2011

Vinterens første skitur


I år var det varmere enn noen gang til langt ut i adventstiden - og snø var det hverken her på flatbygda eller i de nærmeste høyereliggende områdene (Nordmarka nord, Hedmarksvidda, Sjusjøen, Trysil). Ville vi få snø i det hele tatt før jul - og ville vi få en svart vinter som vi hadde flere av på 90-tallet? Ja og Nei. Ja til snø og nei til svart vinter.

Tidligere denne uka ble det omsider kuldegrader, og deretter et skikkelig snøfall natt til torsdag med 15-20 cm snø selv her i Fenstad. Det ene skiparet var ikke rengjort etter forrige skisesong, så da var de jo preppa og klare til vinterens første skitur i dag. Hadde tenkt meg til Gullverket i Eidsvoll eller Minneåsen i Hurdal, men en rask titt på hjemmesiden til Fenstad skiklubb røpet at det skulle kjøres løyper fra skianlegget og nordover på lørdag.


Dermed ble det 5 minutter i bil til Vika, 2 kilometer overfor skianlegget. Ingen biler på parkeringsplassen, men scooterspor gikk ut fra plassen - og jeg var førstemann i de ferske sporene.  Det vil si; etter åpningsbakken på kjerrevei var det to kilometer med myr der det ikke var tele i bakken - og skitraséen besto av mer gjørme og vann enn skispor. Hadde jeg ikke vært kjent ville jeg nok snudd og gitt opp skituren, men jeg visste jo at litt  lenger bort ventet skogsbilveiene.

Her ved Ussjøn var det slutt på sporene - og vendepunkt for dagens tur.

Forholdene var glimrende på skogsbilveiene videre forbi Jøndalsvangen til Utsjøen (Ussjøn på lokalt språk). Jeg var som sagt førstemann i sporet og jeg så heller ingen andre på hele 2-mils turen - folk trodde nok ikke på skiføre allerede nå. Det var noe løst og dårlig glid - men helt OK til vinterens første skitur å være. Det var fint å komme i gang med skigåinga, og er jeg heldig med forholdene framover kan mye av den kjedelige syklinga byttes ut med skiturer.

Faktisk ble dette den tidligste sesongåpningen siden 2004, det hadde jeg lite tro på så sent som i begynnelsen av uka. Dette er datoene før første skitur de seks forrige vintrene:
2005/2006: 17.12.
2006/2007: 27.01.
2007/2008: 23.12.
2008/2009: 05.02.
2009/2010: 21.12.
2010/2011: 31.12.

Jeg runder mine 10 timer+ med trening også denne uka.... Det inkluderer 30-45 minutter løping annenhver dag (hva jeg tåler foreløpig) og styrketrening 3.hver dag. Styrketreninga gir litt ekstra godfølelse siden framgangen er merkbar for hver eneste økt - så lenge det varer. Bedre flyt og balanse i fitnessball-øvelsene, flere pushups, flere situps, flere tåhev, flere knebøy osv...

Motiv fra Vika, der turen startet og sluttet. 

3 kommentarer:

Jannicke sa...

Ikke dårlig, Olav :-)
Flotte bilder.
Jeg tar min første skitur neste helg.

Godt å høre at treningsarbeidet går bra og at du får løpt jevnlig.
Selv går jeg inn i en basisperiode med mye styrke, lite løping og endel skiløping. Formtoppen skal ikke være der før i juli neste år.
Ha en fin søndag.

Jannicke

Gammel'n sa...

Takk Jannicke. Vi får ta oss en skikkelig ultralangtur på ski i Nordmarka litt utpå vinteren. 100 kilometer hadde vært kult (?)

Jannicke sa...

God ide, Olav :-)

Vi får tenke litt hver for oss ift mulige løyper.

Jannicke