
Se også kondis.no/kondisjonsforum: http://kondis.no/forum/viewtopic.php?t=7783&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=Bjørn Hytjanstorp, Runar Lie, 1956 Bærums Værk, Roy Marius Wiik, Sten Solfjeld.
Se også kondis.no/kondisjonsforum: http://kondis.no/forum/viewtopic.php?t=7783&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=Bjørn Hytjanstorp, Runar Lie, 1956 Bærums Værk, Roy Marius Wiik, Sten Solfjeld.
Dermed er jeg i rute igjen, og nå trenger jeg 70 kilometer de neste 5 dagene før jeg avslutter med en 55 km lang fellestur fra Lysaker 28.desember. http://www.kondis.no/forum/viewtopic.php?t=7796
Når det gjelder konkurransen ellers er det ikke så mye mer jeg kan gjøre av forberedelser foreløpig, men det blir selvsagt mye grubling om løpsdisponering, mat/drikke underveis, medhjelper eller ikke. Det ligger an til 80/20% løp/gang med ganske korte intervaller helt fra start. Hva jeg velger av løsning for kosthold avhenger av om jeg har med medhjelper eller ikke - det er noe jeg diskuterer med de andre norske (3) deltagerne i disse dager.
Men... aller først skal jeg nå i mål med mine 400 kilometer på 3 uker (33% mer enn årssnittet 2009). Deretter gleder jeg meg til virkelig å roe ned de siste to ukene. Aldri tidligere har jeg forberedt meg så grundig til en konkurranse (det har vært umulig med min løpshyppighet (2070 konkurranser på 30 år)... om det blir en suksess er ikke godt å si. Det er så mye som kan skje på et så langt løp - så jeg må i tillegg til forberedelsene trekke et heldig lodd.
Det er flott at flere av treningsturene kan løpes sammen med gode venner. Sist fredag løp jeg f.eks. en fin tur i Lørenskogdistriktet sammen med Geir F som er dokumentert på bloggen hans: http://www.ultrafrykholm.com/2008/12/fredagskveld-med-olav-e-p-gamle.html
Julaften løper jeg med Stein Frode fra Lindeberg, 28.desember blir det ultratur fra Lysaker med Geir F, Frode A, Bjørn H med flere. Nyttårsaften blir det sesongens første langtur med Bjørn H ++ fra Letohallen i Eidsvoll.
Runden vi løper er bare 250 meter og på ganske hardt underlag inne i NRGI Arena. Det bør ikke gi krampeproblemer i så lav fart det her blir snakk om, men svingene kan nok oppleves som skarpe etter hvert. Jeg skulle også gjerne hatt en supporter på plass som kunne gi service underveis - jeg får sjekke ut muligheten med de tre andre norske deltagerne. Jeg har også liten erfaring med kosthold i så lange løp, men velger noe av det samme opplegget som i GUCR; dvs mest energyGel og annen søt og energirik sportsmat de første 12 timene, deretter mer og mer "vanlig" kost inkl. et par omganger varm mat.Planen er å løpe 80%, gå 20% - i relativt korte intervaller. Mest sannsynlig går jeg en 250-metersrunde hvert 15.minutt (2.45 min) helt fra begynnelsen av. Jeg har i utgangspunktet et skjema med jevn fart - hvor jeg regner med å ligge en del foran skjema de første 12 timene.
Forberedelser
I hele år har jeg unngått skader og sykdom - altså ingen treningsavbrekk. De siste månedene har jeg også kuttet ut intervall- og annen fartstrening helt - og alt i alt har jeg passert 5000 km hittil i år.
Nå i forkant av 24-timersdebuten planlegger jeg en treukersperiode med i alt 400 km løping. Deretter blir det en uke med max 50-60 km før jeg siste uka bare jogger 2-3 korte turer. Etter de første 8 dagene har jeg klart 141 km, og er i rute med 120+140+140 km i treukersperioden. Jeg oppsøker enhver mulighet for å legge inn felles turer med gode venner, men de siste fire dagene har 2-timersturene gått alene i mørket her hjemme i Fenstad.
Jeg hadde litt vondt i venstre kne og høyre knehase etter en "rockefest" sist lørdag, men det er heldigvis mye bedre nå. Så langt har jeg ikke opplevd å bli mer og mer sliten av den økte treningsmengden, men jeg er i perioder trøtt siden det også er en hektisk periode på jobben. Farten er den samme på alle turene ute, ca 5.30/km på vinterføre.
Gleder jeg meg?
Ja, jeg gjør vel det selv om jeg helt klart foretrekker løp i terreng (eller grusvei) og punkt-til-punkt-løyper. Før jeg konverterer helt til "eventyrløp" som 100-miles og ekstreme terrengløp vil jeg gjerne ha et bra resultat på 24-timers, 100 km og 6-timers. Forhåpentligvis når jeg alle målene i 2009 i henholdsvis Århus Indoor Run, Bergen Ultra og Eggemoen 6-timers.
Skulle jeg få et skuffende resultat i Århus får jeg vel uansett en flott treningsperiode nå i forkant og om ikke 200 km så uansett en lang treningsøkt 10-11.januar. Deretter blir det mye skigåing fram mot Vasaloppet før jeg starter oppkjøringa til TEC 100 miles utenfor Stockholm 18 mars. Dette siste er nok et løp som passer meg bedre enn innendørsløpet i Århus, men det får jeg komme tilbake til senere. Neste års hovedmål er uansett å fullføre GUCR 145-miles fra Birmingham til London - det smerter fortsatt at jeg måtte bryte i år.
Slike trær over veier og stier var mer regelen enn unntaket de første 3 og siste 1,5 timene. Her har Gunnar tatt bilde av meg øst for Nord-Elvåga.
Vi vekslet på å løpe foran og snøpulse - og kraftforbruket var egentlig alt for stort med tanke på hvor lenge vi skulle være ute. Allerede mellom 2. og 3.post kom dagens antatt vanskeligste utfordring, en kilometerlang strekning øst-vest i kupert Østmarkaterreng utenfor sti og skiløype. Den kilometeren viste GPS'en 28 minutter. Det var baksing i dyp snø opp bratte skråninger, på rumpa ned enda brattere skråninger, en og annen kollbøtte og kort sagt ikke noe for de som foretrekker asfalt.
For Gunnar og meg var det hele bare moro, men jeg så jo at tiden løp så alt for fort. Etter nye 45 minutter i stort sett myr og tresifret antall plumpinger var vi en time bak skjemaet - vi hadde brukt 2,5 time på en strekning vi burde klart på 1,5. Et raskt krigsråd, og vi var enige om at vi uansett ikke ville klare å rekke (eller orke) hele turen. Vi ville brukt minimum 10 timer, det var betydelig risk for feilorientering fordi snøen skjulte blåmerker (langs gjensnødde turstier), og med den snødybden vi hadde var dette veldig kraftkrevende.
Korteste vei kunne vi vært tilbake ved bilen 1.15-1.30 senere, men det var litt for lettvint. Vi kuttet ut Skijegerpostene, men fulgte stort sett traseen til de 6 nordligste postene - og endte opp med en tur på drøye 6 timer. Tross alt en skikkelig treningsøkt med all snøpulsinga. Det var litt mindre snø nede i Losby, men nordover i Rælingen og over mot Østby var det 20cm+ igjen.Bildet: I Brudalen etter ca 4 timer fikk vi tilogmed oppleve blå himmel, og det var mildt sagt vakkert med all snøen og det fine lyset.
Underveis møtte vi en o-løpervenn som bor inne på kartet, og i det kuperte terrenget på slutten møtte vi faktisk en 6-7 turgåere og fikk dermed litt tråkk å løpe i. Nord for Ramstadslottet naturreservat lurte et av disse tråkkene oss ut på en 20 minutters ekstrarunde, tråkket gikk rett fram, blåstien forsvant i kratt og dyp snø til høyre (den så vi ikke første gangen).
Når vi på veien de siste 250 meterne til bilen fikk fast grunn under føttene for første gang på 6 timer - merket i alle fall jeg at låra var tunge som bly - eller enda tyngre om mulig. Det hadde vært en annerledes belastning enn det vi normalt utsettes for - og det hadde jo også vært betydelig med høydemeter i tillegg til snøen.
Vi hadde vært ute i 6.09.10, mens "moving time" var 5.34.19. Halve stoppen var etter 3 timer da jeg byttet ut kompresjonssokkene med våtsokker - en ideell sokk under slike forhold. Distansen hadde vært ynkelige 36.15 km - men det er underordnet det faktum at vi hadde lagt over 5.5 times trening bak oss.
Senere i vinter vil vi prøve på hele turen nok en gang, og avventer bedre forhold - helst med bærbar is på vannene. Jula kan være aktuell - og tidlig vår mens isen ennå er sterk er kanskje aller mest aktuelt.
Takk for turen Gunnar "Trailrunner", du er tøffere jo røffere terrenget er. Det blir jo rene seilasen i forhold å løpe Bislett 12-timers om en uke.
Geir (bildet ovenfor) er på sin side klar for solid pers på 24-timers i det samme løpet, mens gamle jeg altså venter til 24-timers i Århus 10.januar. Vi to hadde en litt spesiell tur gjennom sentrum av Oslo mellom 01 og 02 på natten. For min egen del følte jeg meg rimelig malplassert blant haugevis med restaurantgjester - ikke bare fordi vi var ute og løp på natten, men vi kom jo tross alt løpende med sekk og hodelykter.
"Julenisser?" tenkte nok de fleste som så oss...
Geir har også skrevet om turen på bloggen sin: http://www.ultrafrykholm.com/2008/11/moss-lysaker-er-75-km-langt-men-kort-i.html
Tusen takk til Andre og Geir for en flott treningstur.
Halvannet døgn etter stuntet er jeg fortsatt støl i låra, men det kan jeg leve med.
Dette var tross alt bare 5 dager etter Vintermaraton - så slik sett er jeg stolt av bare å ha fullført turen.Andre Borka, forventningsfull før start utenfor jernbanestasjonen i Moss (foto: Geir F).
Det var en dag med flott høstvær og flotte høstfarger. Vi startet ved Hammer skole og fulgte først traseen til Lørenskog halvmaraton (en runde 10.5 km) før vi løp sørover forbi Kirkerudgårdene til Losby og Mønevann, deretter forbi Losby Gods (hotellet) og den smale trafikerte veien til Triaden. Ny avstikker litt senere inn til Elvågaseter og via Nuggerud og Visperud til Kjenn /Lørenskog Rådhus og avslutning forbi Langvannet, Fjellhamarelva, og Ahus før vi var tilbake ved Hammer skole.
Det ble en tur på 35,5 km med stadige vekslinger mellom urbane strøk og landlige omgivelser. Løpstiden var 3.45, så farten var behagelig og vi fikk god tid til å bli bedre kjent. John trener til Bislett 24-timers i begynnelsen av desember, mens jeg sjøl tok dette som en siste rolig langtur før Bergen Ultra om 6 dager.
Nettopp turer som denne er det jeg håper å få organisert flere av når Team UltraRomerike blir en realitet. På den første uka har jeg fått 10 interessenter, så teamet blir nok en realitet.
Hele vedlegget som fulgte med invitasjonen:
http://kondis.oslonett.no/Romerike/Spesielle%20filer/Etablere_ultraloperklubb.pdf
Se også kondis.no/kondisjonsforum:
http://kondis.no/forum/viewtopic.php?t=7566
Initiativtagerne til Team UltraRomerike er her klar for en av vinterens langturer fra Letohallen, tradisjonsrike turer tilrettelagt av Bjørn Hytjanstorp. I midten har vi superveteranmaratonløper Sten Solfjeld.
Utvendig var det et kjempeprosjekt med steinlegging i fjor sommer, og denne sommeren har hus/hage-prosjektet vært utskifting av panel på en endevegg og maling av huset. Det siste tar jaggu lang tid når det skal gjøres på ledige kveldsstunder på dager uten regnvær... og først i dag - etter 2 måneder med mer eller mindre småklatting - ble jeg ferdig med selve huset. Skal nok klare garasjen også før frosten kommer for alvor.
Jeg har følt meg tung, uopplagt og demotivert siste uka, og hadde egentlig ikke lyst til å løpe Oslo Maraton i det hele tatt. Men.. jeg hadde jo betalt 500 kroner - og jeg kunne jo ta en ultra-treningstur i 5.00/km-fart. Altså reiste jeg til Oslo - totalt uten spesifikke forberedelser.
Etter minimale 5 min oppvarming kom jeg greit i gang og fant umiddelbart riktig marsjfart på ca 4.50/km. Det kjentes ikke akkurat spenstig ut, og jeg merket tidlig at jeg begynte å bli litt stiv. Var det formen, feil (gamle) sko.....?
Holdt likevel jevn 4.50 fart til 27 km var passert (passerte halvmaraton på 1.41.39), men da ble bena merkbart stivere og farten tippet litt over 5.00/km. Hadde ingen god følelse og kjempet med stivere og stivere legger selv om farten fortsatt bare var såvidt over 5.00/km fram til 36 km.
Da var det slutt - krampa hogg til i høyre legg, spesielt benet nede på høyre side. Det ble en 2-minutter stopp mens Ola Skage og Thore Kristensen forsvant i det fjerne (til 3.26 og 3.27) - og jeg hadde utallige stopp uten å få løst opp krampene. Klarte bare 4-500 meter sakte jogg mellom hver stopp hvor jeg tøyde og masserte etter beste evne. Under siste stopp på Aker Brygge 7-800 meter før mål kom også Bjørn Hytjanstorp og passerte meg, men ett minutt etter han er isolert sett OK (vi løp på 2.22 og 2.23 da han slo meg med et minutt også i fjor).
Jeg må leke med resultatlister og statistikk for å finne noe postitivt i dag:1.711 av 2.480 halvmaratonløpere brukte lenger tid enn min passering etter 21.1. Tiden ville gitt 20.plass av 60 i M55-59.
512 av 825 maratonløpere brukte lenger tid på helmaraton - ytterligere 100 lå bak meg før krampeproblemene. Jeg ble nummer 10 av 36 i M55-59, 3.36 fra 5.plass med over 10 min krampestopp.
Ultra heretter
Dermed kan jeg si at eksperimentet med å trene "som før" i to måneder etter Ringeriksmaraton ikke slo heldig ut. Jeg var i mye bedre form da jeg drev ren ultratrening og løp ett ultraløp hver måned. Når det så uansett går saktere og saktere med økende alder er ikke vanlige løp 5-42 km like morsomt, så framover er det tanken på nye ultraløp som holder motivasjonen og treningslysten oppe. Fram mot Bergen Ultra om tre uker blir oppgaven å legge inn masse rolig trening, og dessuten analysere hva jeg kan gjøre for å forebygge og redusere krampeproblemene.
Omtalen min fra Oslo Maraton på kondis.no/romerike: http://www.kondis.no/Romerike/index.php?aid=77597&k=romerike%2Fromerike&mid=