lørdag 19. november 2011

Alternativ ultraløpertrening

Noe av det viktigste for å holde treningsmotiviasjonen oppe er å gjøre treningen interessant – og det er jaggu meg vanskelig når man ikke får holdt på med sin primæraktivitet, som for meg er lange løpeturer.

Uka’s utfordring
Treningshverdagen begynte å bli kjedelig etter at det ble for «kjipt» vær til å sykle ute, og skiføret ennå er lengre enn langt unna – når jeg i tillegg knapt nok er løpbar. 10 timer trening i uka bestående av  korte treningsøkter med løping på mølle, sykling på rulle og styrketrening er OK trening for å ta vare på formen – men ingen utfordring for en ultraløper. Derfor bestemte jeg meg for å legge inn en ukentlig «utfordring» - og uka’s utfordring var denne:

25+5 minutter rulle/styrke x12
6 timer i treningsrommet med 25 minutter sykling(rulle) og 5 minutter styrketrening x12. Treningen omhyggelig planlagt til å starte samtidig med Sportslørdag på NRK1, og avsluttes under håndballkampen mellom Norge og Spania (kvinner).


Bra planlagt – og gjennomført
Sykkelcompteren la sammen 25-minuttere på rulla, mens stoppeklokka la sammen 5-minuttere med styrketrening – kun effektiv trening telte med. Jeg hadde bunkret med 1,5 liter sportsdrikk og 4 energi-gel. Kjørte ikke maks på sykkel’n, snittfarten lå hele tiden på 26 km/t – og først den siste timen hadde jeg litt vondt i knærne. Dette siste skyldes muligens litt mange knebøy på totalt 1 time diverse styrketrening. Hele økta var ferdig 15 sekunder før sluttsignalet i håndballkampen, sportsdrikken var akkurat drukket opp og gelen gikk ned etter 2,3,4,5 timers trening. Bra planlagt – og gjennomført!!

Kjedelig ble interessant på grunn av varigheten
Egentlig var dette en utrolig kjedelig treningsøkt, men fordi den var så mye mer omfattende enn slike treninger bruker være – gledet jeg meg over utfordringen. Det går altså an å gjøre kjedelig trening interessant bare ved å strekke den så lenge at det blir litt sært og utfordrende. 130 kilometer på sykkelen er jo «bare» en lang langtur utendørs… men inne har jeg aldri tidligere vært i nærheten av dette.

Neste utfordring?
Hva jeg skal finne på neste uke vet jeg ikke ennå. Jeg er opptatt med Bislett 24-timers (medarrangør) hele lørdag og søndag, så det må bli noe på fredag – og da blir det ikke tid til 6 timer i treningsrommet. Kanskje en superkortintervall på sykkel a la 200x 30/30 sek eller 100x 60/60 (drøyt 3 timer med vekselvis maks fart og rolig tråkk)?

2 kommentarer:

Jannicke sa...

Bevare meg vel, Olav :-) 6t trening innendørs står det respekt av. Sykkeltrening på rulle er noe av det mest krevende-les kjedelig-for min del. Godt å lese at du iallefall får løpt noe. Ellers går jeg-som deg-og venter på snøen. Det kan bli en stund til-første skituren i fjor var 11 desember

Gammel'n sa...

Ja, såvidt i gang, 30 min på mølla annenhver dag er dosen jeg tåler akkurat nå. Er akkurat ferdig med dagens økt (etter en 6-timers økt med fotoapparat og skravling på Jessheim Vintermaraton).

Jeg kom sent i gang med skigåing begge de to forrige årene. Til tross for gode forhold debuterte jeg hhv 21. og 28.desember, så det behøver ikke bli noe verre i år.