mandag 28. september 2009

Ballongmannen

Her er ballongmann og fartsholder tidlig i løpet - som ble en minnerik opplevelse. Marit - i klubbdrakta - holdt følge til ca 30 kilometer, men slakket av litt etterpå - hun har et tøfft konkurranseprogram for tiden.

Oslo Maraton 2009 ble en annerledes løpsopplevelse enn alle mine tidligere lange løp. Etter en trøblete periode har jeg egentlig avsluttet konkurransesesongen, og da passet det bra at jeg hadde meldt meg som fartsholder i Oslo Maraton. Det ble en fin dag, med hyggelige medløpere, med mange venner langs - og i - løypa, med flott vær og stor stemning. Endelig er Oslo Maraton en løpsfest igjen.

VIP
Som fartsholder var jeg gjest i Nike's VIP-telt, og som en gest løp jeg da med nye Nike Lunartrainer sko, trøye og shorts jeg ble påspandert. Det er første gang jeg løper konkurranse med sko som er uprøvd på forhånd, men det gikk helt fint.

Før løpet ble jeg intervjuet av NRK Østlandssendingen, i et mixet innslag som ble sendt dagen etter:
Om "ballongmenn" og annet på Oslo M i NRK Østlandssendingen
(Oslo M reportasjen starter etter 19:27 min)


4:15:00
Det var god plass i startfeltet på festningsplassen selv om det var nesten 1300 maratonløpere på startstreken. Jeg sto der med 4:15-skilt i sekken og en stor ballong flagrende i en litt for sterk vind. Mange kom bort for å sjekke av fartsopplegget, så det var tydeligvis stor interesse for å følge en av ballongmennene. Opplegget mitt var enkelt å følge: 6.00 min/km til ca 35 km, og deretter 20-30 sekunder saktere - slik at sluttiden ville bli veldig nær 4:15:00.

Det gikk veldig jevnt og fint helt fra start - selv om jeg ble litt revet med noen ganger når jeg var opptatt med å heie på andre. Sjekket klokka hele tiden, og var veldig nøye på å løpe sakte nok. Det eneste fartsinnslaget var etter 6 kilometer da jeg måtte ha en tissepause - og jeg skulle løpe inn Marit igjen som passet på farten mens jeg var ute av løypa.

Fin dag på jobben
Jeg var litt forvirret over at GPS'en viste ca 1% lenger distanse enn arrangørens merking, men valgte fart i forhold til merkinga - og etter 35 kilometer lå jeg et drøyt minutt foran det planlagte 6.00/km-skjema (4.12 på maraton). Derfra satte jeg ned farten og tok også lengre pauser på drikkestasjenen, slik at jeg fikk med meg noen av de som hadde begynt å slippe - mens andre løp fra meg. Sluttiden på ballonmannen ble 4:13:41. Hele tiden hadde jeg noen å prate med, og de aller fleste var folk jeg aldri hadde truffet tidligere. Det var i det hele tatt en veldig "fin dag på jobben"....

26 km halvveis
Dagens morsomste (eller dummeste) var speakeren som oppmuntret løperne ca 5,5 kilometer ut på andrerunden. "Heia heia, det går fint, snart halvveis, kom igjen, snart 26 kilometer, snart halvveis" messet han hele tiden. Hyggelig med oppmuntring, men enten kunne han ikke regne, eller han ikke viste hvor langt maratondistansen var.

Det eneste negative for min del er at hælen fortsatt er veldig vond, og den ble ikke bedre av 42,2 kilometer (42,7 på min GPS) i Oslos gater. Det blir mye sykling framover til hælen er OK igjen...

Forresten... en liten negativ ting til: Jeg tok 28 bilder underveis - og klarte å trippel-tulle så jeg slettet bildene både på fotoapparat og på pc'n og tilogmed når jeg skulle hente opp igjen bildene fra "søppelkassa". Det har jeg ikke klart tidligere! ...hehe... bildene funnet igjen 12.oktober. Dårlig kvalitet på de fleste, men gode minner.

En av de jeg pratet mye med underveis var Kristian (943) - som også sendte meg en hyggelig melding etter løpet:

Hei Olav.
Vi vil takke for en kjempe tur med deg under søndagens maraton.
Perfekt tempo for oss - og vi hadde til og med litt igjen på slutten.
Synne slo meg med 1 min og jeg løp inn på 4:09.
Håper vi får gleden av å løpe med deg en annen gang.
Hilsen
Synne og Jacob

På bildet ser vi også Synne med nr 1059.

Det var også andre bortom etter løpet og takket for en fin tur. Slikt blir man glad for.... og ballongen henger på tredemølla i treningsrommet som minne om min første konkurransen hvor jeg ikke konkurrerte.

På Facebook fikk jeg bl.a. denne kommentaren:
Synes du gjorde en god jobb. Hilste på deg når jeg løp tilbake fra Sjursøya.. Du hadde mange bak deg .. veldig mange! Så også når du kom inn i mål! Kanskje den fartsholdern med mest mennesker på Maraen??

1 kommentar:

LilleReisende sa...

He he, kule bilder og flott laget radioinnslag!Kribler i maratonbeina mine...Hilsen L