søndag 15. mai 2011

Den meteren utgjør en kjempestor forskjell!

Mens jeg venter på opptrening etter operasjon finner jeg trøst i fine sykkelturer. Noen turer sykler jeg med terrengsykkel på grusveier, andre med racer'n på landeveien. Lørdag hadde jeg en fin tur på 56 kilometer via Eidsvoll og Jessheim nord, og med økende erfaring går det stadig lenger mellom "bilkonfliktene".

Tidligere har jeg i stor grad vært "hensynsfull" og syklet helt på hvitstripa (veiskuldre eksisterer jo knapt nok på moderne veier), og opplevde mange kjøretøyer som presset seg forbi selv med møtende trafikk. Resultatet var at de ofte kom farlig nær en småredd syklist.

Nå velger jeg å legge meg en meter ut i veibanen, og bilene tar da en stor bue over i motgående kjørefelt for å passere, og venter til møtende trafikk har passert. På 2-timersturen i går (kart/profil lenger ned) opplevde jeg ingen farlige forbikjøringer selv om trafikken var stor, og jeg opplevde heller ingen som tutet etter på annen måte ga uttrykk for irritasjon.

Den meteren utgjør en kjempestor forskjell!
Egentlig unødvendig; jeg mener vi bilister ikke under noen omstendighet skal kjøre forbi syklister når det er møtende trafikk, med mindre veibanen er veldig bred - og hvor er den vel det(?) Men altså; det er effektivt å legge seg litt ut, og kanskje "hjelper" det bilistene til å forstå at de må ta i bruk motgående kjørefelt selv ved passering av syklister.

Dagens blomst


Når jeg sykler er jeg alltid veldig opptatt av blomster langs veikantene.. og fortsatt er det de gule blomstene som dominerer. Hestehoven har stort sett endt sine dager som hvite dundotter, mens løvetann nå er den som dominerer veikantene. Bildene viser imidlertid en annen gul blomst som liker seg i bekkene i dype grøftekanter; Bekkeblom (eller Soleihov) - denne gangen fra rv 179 mellom Nordkisa og Fenstad.

Travel og hyggelig dag
Etter sykkelturen i går hadde jeg en drøyt femtimers økt i hagen med gressklipping, plenlufting og gjødsling. Det ble veldig mange kilometer gåing (20?) og i dag kjenner jeg det litt i magen - slik jeg gjorde ved løping før operasjonen. Det er altså nødvendig å ta det litt roligere....

Og i det jeg ryddet inn hageredskapen i garasjen kom tre gode løpervenner med sine respektive på middagsbesøk i Idrettsvegen 1 - så denne lørdagen gikk det slag i slag. En særdeles fin lørdag.

Lørdagsturen er en runde jeg har syklet mange ganger tidligere. 56 km på 2.10 er grei (26,4 km/t)  treningfart i en ganske kupert løype. Trafikken mellom Eidsvoll kirke og Dal (gjennom Råholt sentrum) er imidlertid så stor at jeg senere vil sykle de indre veiene på denne strekningen. Det blir litt kortere, men helt klart tryggere og mindre stressende. De to laveste punktene er ved kryssing av Vorma i Eidsvolls entrum og kryssing av samme elv ved Svanfossen i Fenstad.

8 kommentarer:

Frants sa...

Fin runde det der, Olav. Så etter deg langs R4 - fint å sykle der, også ;-)

Gammel'n sa...

Jeg skulle gjerne tatt runden med deg i stedet, men som du ser hadde jeg en hektisk dag hvor tidsfristene holdt bare akkurat.

Håper du hadde en flott lang ultratur. På grunn av HK-stafetten forsto jeg at det var få aktuelle medløpere (om noen?).

Hvem vet om det ikke dukker opp nye muligheter?

Frants sa...

Selv om vi tilbakela ca like lang distanse, tror jeg ikke du ville ha hatt særlig utbytte av å blitt med meg, Olav - 2.10 kontra 5.00 sier vel sitt ;-)

Bortsett fra det hadde jeg en ultratur av de sjeldne - det er noe eget med å legge ut i marka før 06.00 og bare la natur, lukter og lyder fylle én. Lykke...

Gammel'n sa...

Jeg hadde syklet litt fram og tilbake, akkurat som bikkjer på tur (men de sykler ikke).

Du har tydeligvis hatt en fint tur, det er også tøft å løpe så lenge alene. Hva er ditt neste ultraløp? Startnr 27 i KR er ledig :-)

StenS sa...

Hei til deg Frants - long time...

Jeg og gumman var en av de tre løpervennene som fikk en syvtimers social-trip hos Olav og Else. Du verden for en bevertning. En gedigen ultra av husrom, hjerterom og forpleining.
Hos oss på Grua kjenner vi ennå på velvære og harmoni etter en særs finstemt kveld.
Takk til deg og Else Olav.- Hils!

Gammel'n sa...

Takk for det, Sten (og Torill). Det var et fint lag med gjengen nok en gang. Skal hilse tilbake fra Else også - hun koste seg masse med dere. Om to uker er det gutta alene, det blir sikkert bra det også.

Og kraftig forsinket - av legale årsaker - er jeg nå klar for innendørs sykling de neste to timene.

LL sa...

Jag tänker på att när vi är ute längs vägarna ser vi tyvärr alldeles för mycket av sånt som inte borde vara vid vägkanten. SKRÄP! Folk borde skämmas! Blommor är mycket trevligare!

Gammel'n sa...

Javisst er det finere med blomster enn med skrap, Laila.
Her i Norge har vi en fin tradisjon med rydding av søppel langs alle veier etter at snøen er borte og før vi feirer vår nasjonaldag, 17.mai.

Det er veimyndighetene som betaler idrettlag som utfører rydding på dugnad. Dette skjer i hele Norge. Derfor ser jeg mye mer blomster enn søppel på sykkelturene mine :-)