mandag 23. november 2009

Nattmaraton som ga mersmak

108 runder på en friidrettsbane midt på natta… det er gøy det!
Ja, helt sant.
Og hvorfor gjør man det?

Det startet med at et par kamerater (Einar og Geir) på Facebook diskuterte en nattlig treningstur på Romerike, jeg hang meg på – og foreslo at vi løp maratondistanse inne på Jessheim stadion.

Slik ble det, vi inviterte med oss flere via kondisjonsforum, og klokka 22:00 fredag kveld var det 9 løpere i sving på Jessheim stadion i et helt fantastisk vær for årstiden; 9 varmegrader og stjernehimmel.

INVITASJONEN PÅ FACEBOOK:

De andre syntes sikkert det var hyggelig å bli møtt med fakkelbokser i inngangsporten til stadion, men det var ikke mitt påfunn – det var fotballveteraner i Ull/Kisa som hadde fest på klubbhuset. Vi fikk tilbud om diverse løperdrikke utover natta, men holdt oss klokelig til eget medbragt.

Frants, Gjermund, Jon Harald, Olav, Geir, Oddvar, Morten, Einar, Adelheid (foto: Bjørn Hytjanstorp - som møtte opp midt på natta for å ta bilder, men som hadde planlagt å løpe helt til han ble innhentet av en forkjølelse).

Hvem var det så som kom og løp sammen med KrampeGammeln?
1. ”Superadel” som var et helt nytt bekjentskap, tøff jente som ble med åtte ukjente menn på en nattlig løpetur. Startet med løping i fjor, vant halvmaraton på Jessheim for en uke siden.
2. ”Stibolten” som har markert seg som Norges klart beste ultraløper. Etter årets 3.plass i Spartathlon er vel det et understatement – den lange slampen er nå en av verdens beste ultraløere.
3. ”Altmuligmannen” som løper raskere enn Stibolten på maraton, men som fortsatt sliter med krampe på de lengste distansene…. aspirerer til å bli den nye KrampeGammeln om 30 år.
4. ”UltraFrykholm” som elsker lange ultraløp som GUCR og Spartathlon, og som ikke minst blir med Krampegammeln på ulike treningsstunt som Moss-Lysaker, Ringeriksmaraton+50km, Kongsvinger Maraton+60 km osv.. Om 10 år sitter han i sekken min og mater meg på langturene, i alle fall dersom han minker like mange kilo hvert år som de to siste årene.
5. ”Operasanger’n” som har gått skadet lenge og var på sin lengste løpetur på nesten et år…men lever godt på minnene av 180km+ på Bislett en vinternatt i 2008.
6. ”Ultraredaktøren” på kondis.no med de flotteste tights det er mulig å oppdrive, flottest i konkurranse med tightsen til forrige ultraredaktør (UltraFrykholm) – som også har handlet begge de prektige plaggene.
7. ”HeiaStibolten” som altså er en barndomsvenn og stor beundrer av den lange fyren som nå også har inspirert han selv til å trene og konkurrere på lange distanser.
8. ”Frants’ern” som apirerer til nivået oppunder Stibolten og Altmuligmannen, den raskeste løperen i Romerike Ultraløperklubb. Han er lettest kjennelig på sveisen eller mangel på sådan.

Geir og Einar.

Jon Harald og Gjermund.

Adelheid.

Rett fram og så til venstre
Løypebeskrivelsen er enkel: Rett fram og så til venstre, to ganger for hver runde i hundre runder eller mer. Noen løp med lykt – noen løp uten. Alle fant fram uten å bomme. Farten varierte, og akkurat som på timesløp i korte løyper hadde vi et treningsfellesskap selv om noen løp med tre ganger så lange skritt som andre. (kontrollmålte skritt Stibolten 2,39 m Gammeln 81 cm).

Sjøl løp jeg halvparten av tiden sammen med Superadel som jeg ble rimelig bra kjent med etter bare ei eneste treningsøkt. Resten av tiden ble det noen runder med den ene eller den andre av gutta – og etter hvert mye alene når skrittlengden sank til 63 cm. Jeg ble sliten etter hvert og hælen min var vond selv om jeg byttet sko halvveis. Likevel var dette ei slik treningsøkt jeg ikke ville vært foruten, det er veldig inspirerende at løpere på så ulikt nivå kan trene sammen på denne måten. Dette ga mersmak! Sjøl løp jeg altså 108 runder eller 43,2 km (løpsfart 5.30-6.00/km). Distansen for deltagerne varierte fra 33 til 60 km (ulik starttid og ulik fart) hvorav 6 løp maraton eller lengre.

Ulike runder
For fire av oss ble det en kort bankett på ”On the Run” i lyskrysset nedenfor stadion, i selskap med et stort antall rånere med like mange runder i metropolens gater som vi hadde runder på Jessheim stadion, og like mange festløver på vei hjem etter like mange runder i baren på de lokale utestedene.

På hjemvei kl 03 på natta traff jeg andre løpere – bare 200 meter fra huset til Gunnar ”Trailrunner” så jeg, nei ikke Gunnar – men først to elger og deretter to rådyr. Lurer på hvor mange runder de tok denne natten?

Både på bloggen til UltraFrykholm og Stibolten kan du se GPS kunst fra Jessheim stadion. Der er det også noen flere bilder.

UltraFrykholms blogg
Stiboltens blogg
Nattmaraton på kondisjonsforum

3 kommentarer:

ultrafrykholm sa...

Veldig bra og underholdende referat fra nok en morsom treningsrunde(r). Du skriver så bra og inspirerende at jeg nesten ønsker at vi kunne gjenta dette om ikke så lenge.

Husk at "Ribbeturen" i år kommer 27. desember. Det blir ny og tøffere rute, men starten blir fortsatt på Lysaker.

Gammel'n sa...

Takk Geir, man blir inspirert på slike dager.

Med hælskede og travle tider ellers + Tenerife-ferie blir det vel ingen ultratur på meg før i romjula, men ribbeturen gleder jeg meg til !

Kan du legge ut litt om turen på kondisjonsforum, så kan jeg legge link på Ultraløperklubbens hjemmeside.

Jon Harald Berge sa...

Tjuvmåling av steglengde nei-og-nei.

Dessuten må det bli Sprunglauf-trening på deg nå ;-)