lørdag 31. august 2013

Langtur 4 av 5: "Motbakkeintervall med staver"

Dette er faktisk høydeprofilen fra dagens treningstur...

Jeg var alene på den fjerde av fem langturer som oppkjøring til Telemarks Tøffaste. Dermed valgte jeg en intervallpreget variant som bakketrening, det er forklaringen på at løypeprofilen ser ut som et sagblad. Turen totalt var 2:20 og ca 16 km med 748 høydemeter, den korteste av langturene - og også den jeg kom ut av i best shape... intensiteten var "hyggelig".

Raskere og avlastende med staver
I lia opp fra Kårstad i Fenstad fant jeg en "fem-minutters motbakke" på sti der jeg la inn 2 timer opp ned i li; 15 ganger gående oppover med aktiv stavbruk, nedover i joggefart. Jeg ville ha en test på i hvilken grad stavene ga økt fart eller mindre energiforbruk. Farten var litt over ultrafart i en bakke med snittstigning på 10%. Oppturene med staver gikk på ganske nøyaktig 5:00 i begynnelsen, 4:50 på siste halvdel. Det var tre unntak: 3. og 13. oppturen gikk jeg uten staver, farten var da 10-15 sek svakere og jeg ble mer sliten i leggene. 15.oppturen tok jeg i litt ekstra og endte på 4:28.

Konklusjonen blir som forrige gang jeg testet staver, i Mistberger tidligere i sommer: Det går litt fortere med saver- og jeg sparer definitivt legger og lår, jo brattere jo mer avlastning. Samtidig er jo stavene no' dritt å dra med seg i resten av løype der det ikke går oppover, men jeg ender nok som stavbruker i Telemarks Tøffaste om en uke.

Hoka Matefe skoene som jeg vurderer å bruke på andre halvdel av TT var OK på syiene, de var ikke veldig tekniske. Men... de er helt ubrukelige på våt stein/svaberg. Blir det vått blir de ikke brukt i TT, men værprognsen er strålende for neste helg i Nissedal.

GPS-sporet blir jo også spesielt når man løper 15 ganger opp/ned i samme trase.
 
Bra preppa til TT
Da er det bare mandagens langtur igjen før jeg er i mål med oppkjøring til Telemarks Tøffaste. Dagene mellom langturene har jeg syklet en time, og ti-to blir det også mest sykling og kanskje bare en liten joggetur. Jeg har tålt treninga bra, noe jeg også hadde regnet med... og jeg har fått testet både sko, sekker, staver, og noe av kostholdet. Det kommer til å bli vondt, men jeg mener jeg nå er bra preparert til å fullføre TT neste lørdag.

2 kommentarer:

Jesper Fägersten sa...

Den höjdeprofilen skulle jag vilja ha som sveis. Hvis jag hade hår, da....

Gammel'n sa...

Du får spare, så har du slik frisyre neste gang du løper ultra i Norge.
Gratulerer med flott 9.plass i TT denne helgen, sterkt løpt!