torsdag 17. januar 2013

Nest innerst på øvre platå i store salen


Er det bare meg? ja, og min venn Gunnar "Trailrunner"? Er det bare vi som synes det er meningsløst varmt inne på Elixia Jessheim.  +23C er helt OK når jeg driver med styrketrening, men meningsløst varmt for den som har lyst til å løpe en time eller mer på tredemølle. I det store fellesrommet er møllene plassert på tredje nivå - altså er det varmere der enn nede på gulvet. I møllerommet er det 18 tredemøller i et tidligere squashrom - der er det null luftsirkulasjon og like varmt.

Det er likevel et unntak - to av totalt 26 møller har vifte i kontrollpanelet, en av dem står attpåtil under en av ytterst få friskluftkanaler. Den mølla, nest innert på øvre platå i den store salen, var ledig i kveld; mølla mi! Det er bare andre gang på 17 besøk den muligheten har bydd seg, jeg må nå vurdere å legge inn bestilling på den.

Skulle likt å vite hvordan det er på andre treningssentre (?). Kan ikke huske at det var så varmt inne da jeg vinteren for 5 år siden trente på Elixia CC Vest.

Langdistandeløpere er definitivt ingen stor kundegruppe på Elixia - de fleste har nok egen mølle slik jag hadde inntil nylig. Tror derfor ingen bryr seg om Gunnar og jeg fortsetter å klage på varmen. Det var heller ikke meningen at jeg skulle løpe så mye på Elixia, planen var styrketrening og en del spinning - og løping bare når det var ekstra kaldt ute. Så langt har det likevel blitt mest løping, fordi det ikke har vært løpbart i skauen, fordi det har vært lange kuldeperioder og fordi jeg har et 40 minutters styrkeprogram som fint kan gjennomføres hjemme med bruk av fitnessball, matte og stepkassse.
Høye pulsverdier
Pulsverdiene på løpeøktene mine på Elixia er interessante. Jeg har i alle år hatt ganske høy puls selv i moderat fart, men også åpenbart høy melkesyreterskel i forhold til maxpuls.  Det er snart 10 år siden jeg to ganger målte makspuls til 184. På 10-kilometers løpskonkurranser kunne jeg løpe med snittpuls oppunder 180 - og intervalltrening foregikk gjerne i nivået 165-175. Det harmonerte dårlig med alle jegt sammenlignet med - slik var det bare. Jeg tolket det slik at jeg hadde dårlig kapasitet, men utnyttet kapasiteten bra.

Puls 179 i moderat+ fart???
Selv i 6:00/km på mølle kommer jeg nå etter en halvtimes løping opp i en puls på 150. Det er hva jeg for 10-15 år siden hadde når jeg lå en del under 5 blank fart på langturene. Det er ille nok med så høy puls i så lav fart - men direkte skremmene hvor mye pulsen øker når jeg skrur opp farten ytterligere.  Løpsformen er åpenbart mye dårligere enn kondisjonen - logisk når jeg har vært skadet i tre år og bare kunnet løpe sakte. Likevel: På løpsøkta for tre dager siden løp jeg  en halvtime i 5:15-5:30 fart, og pulsen spratt opp i 175+ med 179 på det høyeste - og likevel uten at jeg stivnet, og uten at jeg tok i spesielt mye. Jeg hadde forstått det om det var maksfarten min - men det er det jo ikke på noen måte, selv ikke nå...??  (Hvilepuls i morges før jeg sto opp av senga: 41)

I dag løp jeg 65 minutter (11 km) i 6:00/km fart, med puls opp til 153. Det skal bli mer enn interessant å sjekke pulsen på neste utendørs løpetur når gradestokken igjen viser ensifret antall kuldegrader.

11 kommentarer:

Anne-Brit sa...

Godt gjort å motivere seg til å løpe på mølla under slike forhold!

Unknown sa...

Hmm, kanskje pulsen din har noe med at det er så varmt innendørs å gjøre? Kanskje varmen påvirker den?

Jeg kan ikke si at jeg har merket noe spesiell "varme" når jeg løper på mitt senter, men det har nok antageligvis (mest sannsynlig) noe med det å gjøre at det kun er 4 møller der. Så da vil det jo ikke være like mange som løper på ett sted, som det jo er der du trener.. ;p

Gammel'n sa...

Ja, Anne-Brit, akkurat nå har jeg valget mellom to (tre) onder:
1:Løpe under alt for varme forhold inne på Elixia.
2:Løpe ute på hardt underlag og i -10C eller kaldere
(3:Ikke løpe).

Da er valget ganske lett, men det blir mindre løping enn om det hadde vært mildere og løpbart i skauen.

Guro, det høres ut til at det er mer fornuftig temperatur på treningssenteret ditt. Det er dessverre alltid like varmt "hos meg" enten det er mange eller få mennesker i rommene (akkurat nå etter nyttår er det overfylt, men det går snart over.

Anonym sa...

Du får bare øke farten på mølla. Få litt vind i håret, så blir det straks mere behagelig. Løpe fortere Gammel´n ;-P

Gammel'n sa...

Ja, Ståle - hadde det bare vært så enkelt. Jeg er litt usikker på om dette var 100% fleip eller om du kanskje aldri har løpt på mølle :-)
Vi løper jo uten å "komme av flekken" - og skaper ingen luftmotstand uansett hvor fort vi løper....
Løpe ute med vind der det skulle vært mer hår er klart å foretrekke :-)

trailrunnergunnar sa...

Ble nysgjerrig på pulstelling og gjorde en test i dag (mange år siden sist). 1% stigning og 9 km/t: puls 130. Etter 40 minutters oppvarming på innerste mølle (til hø for favoritten)8 minutter i 6.00 min/km-fart: pulsen lå mellom 139 og 141. Økte til 5.40 pr km. Puls 145. Der ga jeg meg. Trener m a o temmelig "slapt".

Jannicke sa...

Glem hele pulsen, Olav.
Bruk heller egenvurdering av hva som er lett, middels og tung belastning ift trening. Det er over 5 år siden jeg la bort pulsklokka for godt-den blir ikke tatt frem igjen.

Jannicke

Gammel'n sa...

Gunnar,du har jo en del lavere puls enn meg på tilsvarende fart - men uten å kjenne makspulsen din er det vanskelig å se om du har mer å gå på enn meg med tanke på hastighet. Det eneste som er sikkert er at det går stadig saktene :-)

Ja, Jannicke - jeg bruker stort sett følelsen for å måle intensiteten - og bare periodisk måler jeg puls. At jeg tok det i bruk nå var mest for å sjekke intensitet på syklinga der jeg har mindre erfaring med opplevd intensitet. På sykkel viste det seg at jeg har trent for "pinglete" og har ved hjelp av pulsmåling fått korrigert dette (jeg blir uansett sliten i bena før jeg får særlig høy puls).
Når jeg først sjekket puls gjorde jeg det altså også på løpinga, for å se om det var slik jeg følte - men det var det ikke nå lenger. Jeg får mye høyere målt puls enn opplevd puls.
Har hatt treningsfri denne flytteuka, og det blir vel slik ei uke til, men deretter skal jeg se om jeg får samme pulsutslag utendørs - før jeg kutter ut pulsmåling fram til neste "avsjekk".

trailrunnergunnar sa...

hei Olav! Jeg skulle selvfølgelig lagt inn to viktige opplysninger: max puls (160) og hvilepuls (52 -55).Da viser det seg at pulstelling ikke kan brukes til å sammenlikne individer, du kan bare sammenlikne med deg selv. Mulig at % av maxpuls blir litt riktigere ved sammenlikning?
Enig m Jannike. Har ikke sjekket pulsen på flere år. Men noe må man jo sysle med når man svetter på mølla når det hverken er skiføre eller løpeføre ute.

Gammel'n sa...

Ja, Gunnar. Puls er individuelt, men % av max er et bra måleparameter for sammenligning. Ellers bør man vite hvor man har melkesyreterskel hvis man skal løpe mye intensivt og korte konkurranser, men det gjør jo ikke vi lenger.
Interessant at du har et betydelig mindre pulsspenn enn meg: +/- 10 slag høyere hvilepuls og +/- 20 % lavere makspuls.

Eks. 70 % av maks beregnes slik:
(Makspuls minus hvilepuls * ,70+ hvilepuls

For deg: (160-50)*,7=77 +50=137
For meg: (180-40)*,7=98 +40=138

Omvendt beregning av puls til %

Puls 150 deg: (150-50)/(160-50)=91%
Puls 150 meg: (150-40)/(180/40)=79%

Interessant å vite og forstå, men vi som har holdt på lenge føler omtrent hvor vi ligger...

Gammel'n sa...

Skrieveleif: 70% av maks for deg skal være 127