torsdag 8. august 2013

En hel uke med Kristins Runde

En av mange privilegier for en løpsleder: Klemme kvinnene på premieutdelinga!

Kristins Runde 2013 er historie, mest sannsynlig er også Kristins Runde som konkurranse historie. Nå jobber jeg i stedet med planer på et nytt og annerledes terrengultraløp "hjemme" på Romerike....

Dagene før, under og etter et slikt arrangement er hektisk for den som trekker i trådene - og i praksis var det Kristins Runde på heltid en hel uke for meg:
  • Tirsdag og onsdag: Handling, klargjøring, tilrettelegging.
  • Torsdag og fredag: Merking av løype, klargjøring arena.
  • Lørdag: Kristins Runde
  • Søndag og mandag: Opprydding, bilderedigering, web, presse.
Det var fem hektiske dager med alt for lite søvn, men på alle måter en flott opplevelse likevel. Det var flott å kunne bidra - flotte treningsturer med merkingen - flott dag med medarrangører og løpere - flott med alle positive tilbakemeldinger etterpå.


Jeg har lagt ut reportasje med resultater og 100 bilder på kondis.no:
Hilde og Simen vant Kristins Runde

Annen info på løpets hjemmeside

Alt tyder på at det ble et bra arrangement som vi i Romerike Ultraløperklubb kan være stolt av. Masse positive tilbakemeldinger tyder på det. Det regnet til dels kraftig i  4-5 timer, men da målgang nærmet seg klarnet det opp - og det var helt OK vær resten av dagen og kvelden. Dette siste er viktig for at flest mulig løpere blir igjen en stund og heier inn de neste som kommer til mål - bra vær gir best stemning!

Topp 3 herrer: Vinneren Simen Rustad i midten, andremann Hans Edgard Rakeie til venstre og Robert Eskilsson.

Topp 3 kvinner: Vinneren Hilde Johansen i midten, andre kvinne Cathrine Holme til venstre og Lèonie van den Haak

Løpslederen og kvinnevinneren.
Det var ekstra morsomt at løpere fra klubben vant både herre- og kvinneklassen. At Simen Rustad vant herreklassen var jo ventet, men i sterk konkurranse var det overraskende at Hilde Johansen skulle vinne i år som i fjor - nå på ny løyperekord.

Med deltagere og medhjelpere var vi ca 20 fra klubben på Kristins Runde. Her en del av gjengen ivrig applauderende på løpere på vei mot mål. 

14 timer og 32 minutter etter start var siste løper i mål, kl 21:32 på kvelden. Drøye 7 timer tidligere var første løper i mål, men selv om spredningen er stor er de alle vinnere som fullfører et sålangt og hardt løp. Målsjefene Ellen og Ragnhild ventet tålmodig på alle 54 deltagerne.

Tålmodige var også sluttsyklistene, mine gode Xeroxkolleger Steinar Holen og Gunnar Pedersen. Dessuten tok de med seg all merking tilbake til mål... en kjempejobb og en flott prestasjon i regnværet. Ja, det regnet store deler av dagen, men heldigvis ble det fint vær de siste timene da løperne gikk i mål.

Det ble en lang dag også for Einar, Marit og Leila som her har lastet opp dropbagene ved Jonsetangen (16 km) og er klar til å forflytte seg til andre servicestasjon ved Svartbekken (60km).

Lite trening, men...
Det ble ikke avsatt tid til trening 4 av disse 7 dagene, men merkingen til Kristins Runde er en omfattende sak. Løypa er jo over 81 kilometer, og alle veg- og løypekryss samt en del umerkede stipartier skal markeres med gule skilter... i alt 350 skilt. 

Torsdag 3,5 time sykkel/jogg med merking
Torsdag ettermiddag og kveld merket jeg de siste 15 kilometerne, fra Myllas vestside og over toppene Helgehaugen, Lamannshaugen og Svarttjernshøgda. Syklet til utgangspunktet med sekken full av løypeskilt, poster, noe verktøy, mat og drikke - og fikk en fin tur der sykkelen var med unntatt opp/ned på toppene. For hvert skilt var det å gå av sykkelen og legge den på bakken, fiske fram merkeskilt og stiftepistol, finne et egnet sted for oppheng, og så ta opp sykkelen igjen og komme meg videre. Dette tar tid! Det var uansett en fin tur og en rolig treningsøkt på 3,5 time - 24 kilometer totalt.

Post på Lamannshaugen

"Kristins Gubbe" vokter innløpinga mot Helgehaugen og Lamannshaugen
Det var veldig tørt og fint i terrenget, tørreste siden første treningsrunden min  i KR i 2005. Det virket også som om det var mer sau i området enn noengang, men sauer er allrighte dyr og var et greit selskap på turen.

Fredag 8,5 time sykkel/jogg med merking
Dagen før dagen var det klart for merking av de første 66 kilometerne, men med syklinga tilbake til utgangspunktet blir det en tur på ca 75 kilometer. Når jeg på toppen av Oppkuven oppdaget at jeg hadde glemt å henge ut den forrige stemplingsposten, fikk jeg ytterligere 11 kilometer og 2-300 høydemeter å slite med. Dermed ble det en 86 kilometers rolig treningstur... ca 70 på sykkel, resten uten sykkel eller trillende på sti med sykkel. Det var like strålende turvær som dagen før, ca 20 varmegrader og lettskyet.


Dette er faktisk startplassen til Kristins Runde, ved Tverrsjøstallen. Fredag morgen var denne gjengen allerede på plass - men de kom aldri i mål.

Underveis kom jeg i prat med både hyttefolk, syklister og turgåere som alle var nysjerrig på hva jeg holdt på med, og imponert da de hørte hva løperne skulle gjennom dagen etter.

Aldri har toppene vært lettere
Etter en periode med trening til, og forsøk på å løpe Hornindal Rundt, og deretter en heldags ti-toppperstur på Romerike, var turen opp på 700-meterstoppene i Kristins Runde lettere enn noensinne. Det er jo bare 150-200 høydemeter på stipartiene opp til toppene, vi befinner oss jo for det meste på 4-500 meters høyde i Nordmarka. Likevel har jeg opplevd turen opp på toppene som både slitsomme og eviglange tidligere. Nå var det fortsatt slitsomt, men føltes ikke særlig langt.

Oppkuven fikk ny spennende trapp til toppen av utsiktstårnet i fjor. De holdt på med monteringa da jeg merket til KR 2012, men nå var det ferdig. Turen opp hit var lettere enn før....

Nå er altså årets løp historie, men det blir nok flere turer i KR etter den opprinnelige treningsmodellen der vi startet og sluttet på Svartbekken og hadde fritt veivalg mellom toppene.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Olav - og tak for et flot Kristins Runde-løb.

Det var en perfekt ultraløbs-debut for mig. Jeg lærte rigtig meget og er meget glad for og stolt over mit guldbæltespænde og tiden på 9 timer og 43 minutter.

Jeg forstod på Svarttjernshøgda at jeg ville nå under 10 timer og valgte at gå restdistancen til mål, så jeg kunne nyde sejren og oplevelsens sødme. Det lykkedes også at ringe til familien på stykket ind til Tverrsjøstallen, selvom der kun var sporadisk dækning på telefonen. Det blev lidt grådkvalt.

En ultraløbs-debut og løbeoplevelse jeg aldrig glemmer - på en veldig fint opmærket rute. Tak for det.

Jeg håber meget at du/I vil genoverveje beslutningen om at stoppe Kristins Runde.

Tommy Støa har forresten delt et youtube-videoklip fra KR, som du sikkert allerede ved, men her er linket, for en sikkerheds skyld: http://www.youtube.com/watch?v=CtqSsV6Pf-Q.

Gammel'n sa...

Hei Frank

Så fint at du likte deg på Kristins Runde.
Jeg var ikke klar over at det var din ultraløpsdebut, flott jobba!!

Kristins Runde som konkurrande i nåværende form forsvinner – med mindre en annne klubb vil ovarta arramgementet.
Det er flere årsaker til dette, blant annet at løpet arrangeres langt vekk fra der vi bor, og at det ikke finnes gode arenamuligheter langs ruten til å lage løpet større.
Vi ønsker også å lage et mer rendyrket terrengløp med full løperservice. Det er jo så mange andre fine eventyrløp med delvis self-support i norsk fjellterreng.

Så får jeg håpe at du likevel vil være med i vårt nye løp – info om dette kommer til høsten en gang.

Vennlig hilsen
Olav