lørdag 21. desember 2013

Fire desemberturer med Olav: 3 av 4 Losbyturen

Medløperne mine ved Morterudvann
 
Vintersolverv - vi går mot lysere tider
Årets korteste dag - vintersolverv - men langt fra den "mørkeste". Man blir jo lys til sinns når man inviterer til langtur og plutselig har ti medløpere på en dag som egentlig skulle vært snøhvit, men i stedet var høstgrå. Med 7 varmegrader og 7-8 sekundmeter vind, var det bare periodevis isholke på grusveiene som minnet oss om at det faktisk var vinter.

Sånn omtrent midtveis på turen snudde sola, og klokka tikket videre mot lysere tider. Ikke lenge etter stakk også sola fram mellom skyene - en fin illustrasjon på hva vi har i vente.

Stort sett var jentene de ivrigste til å holde farten oppe i front, Her er det Synne, Cecilie og Monica som har fått følge med Odd Vidar på et helt isfritt parti av veien.

Pigg eller ikke pigg?
På den tredje av desemberturene mine var skovalget det vanskeligste, men det endte med at alle unntatt Odd Vidar valgte piggsko eller brodder. Det var farlig glatt mange steder, men vi fikk bare ett fall - selvsagt den piggløse Odd Vidar. Det aller meste av turen gikk likevel på myke grusveier uten is, og et glatt stiparti.


Turen
Turen gikk i rolig fart innover forbi Kirkerudgårdene til golfbanen i Losby, videre på vestsiden av Losbyvassdraget til idylliske Mortvann der vi snudde. På tilbaketur løp vi innom den gamle boplassen Finnland, og der mistolket jeg en ny sti så vi fikk ikke helt den runden jeg hadde tenkt. Hadde jeg fisket opp kartet fra sekken hadde det gått greit, men det gjorde jeg altså ikke. Tilbake ved golfbanen løp vi på østsiden av Losbyvassdraget forbi Mønevann, Fløyta og Malmern til Askslora der vi snudde. Tilbaketuren gikk forbi Losby gods, nå hotell, og på den nye lysløypa langs Losbylinna (der den tidligere hestejernbanen gikk inn til sagbrukene i Losby).

Løypa i Garmin Connect:
http://connect.garmin.com/activity/418015861
25,68 km, 355 høydemeter, bevegelsestid 3:03, snittfart 7:06 (inkl en del "gåsegang" på glatt underlag.

Kjent landskap som vekker minner
For meg er dette gammelt kjent terreng fra barndommen, ungdommen og voksen alder. Minner dukket opp fra hoppbakkene, badeturer til Mønevann da det var tømmerfløting og ikke badeplass der, fisketurer i alle vannene, skogplanting for en mannsalder siden, utallige sykkel- og skiturer og enda flere løpeturer.

Vasshjulet nedenfor Mønevann er motivet for Lørenskogs Kommunesymbol. For oss var det er sted på veien....

Sosialturer er hyggelig!!
Det var så hyggelig på dagens løpetur at jeg glemte både å spise og drikke underveis... det kunne jo gått ille om dette hadde vært første del av et ultraløp. Det er tydelig at andre liker seg på disse sosialturene også, hvis ikke hadde de vel ikke kommet tilbake på ny tur. Av de som var med i dag var Carsten helt nytt bekjentskap, Anne-Britt var med på Olavtur for første gang og Synne var med for første gang siden en tur i Fenstadmarka i 2010.

Ny tur 31.12 fra (?) Skedsmokorset
Vi var ute i 3 timer og 11 minutter inklusive litt stopp, så det ble drøyt 3 timer rolig løping. Det var også hva jeg lovet på forhånd. Neste tur på nyttårsaften kan kanskje bli en tur i terrenget dersom snøen uteblir, og da kan utgangspunkt fra Skedsmokorset (Tærudhallen) være aktuelt. Før det skal mange av oss som var med i dag løpe "Ribbemaraton" fra Sandvika til Ski 3.juledag.

Jentene er fartsholdere fortsatt, her har Anne-Britt kommet opp til Cecilie og Synne.
 
En fin gjeng å være på løpetur med. Fra venstre ser vi Odd Vidar, Monica, Leif, Synne, Anne-Britt, Carsten, Ragnhild, Vidar, Cecilie og Per-Einar.
 
Monica fører an opp kneika fra Vasshjulet...
 
Langløpere møter nissekledde ryttere fra Losby besøksgård. Det er et litt annet kroppsspråk på denne "lederhunden" enn på rottweilerne vi møtte for to uker siden.

3 kommentarer:

Anne-Brit sa...

Takk for en fin tur! En kjempe trivelig tur som gir mersmak. Kilometerne gikk jo unna som en lek i så godt selskap! Jeg blir gjerne med en annen gang.

Gammel'n sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Gammel'n sa...

Takk, det samme. Veldig hyggelig at du omsider ble med oss ultrafolka på tur. Utfordringen med oss er aldri farten, men utholdenheten når turene blir mye lenger enn i dag. På trenig blir det uansett sjelden lenger enn maratondistanse - og det takler jo du sååå lett.

Legger link til din blogg her:
http://treningsiver.blogspot.no/2013/12/trivelig-frjulstur.html