torsdag 29. april 2010

Akhillesspore og planer framover

Så har jeg vært hos kanskje Norges fremste ekspert på hælskader, Dr Odd Arne Daljord. Forventningen var å få klarhet i om jeg må operere hælen... men faciten har jeg foreløpig ikke.

Daljord var helt klar på at jeg hadde akhillesspore (det som den andre NIMI-spesialisten kalte hælspore), men det er to navn på samme tilstand. Hælspore forbindes gjerne med samme tilstand under foten i framkant av hælen. Han klemte og bøyde, tegnet og forklarte, men understreket ay han måtte ha et røntgenbilde av hælen før vi tok endelig stilling til operasjon.

Forøvrig er tegningen jeg fant på nettet av "Haglunds hæl" tilsvarende Daljords kruseduller - og smertene og hevelsen sitter på samme sted. Men, jeg har ikke Haglunds hæl - i følge både Torgalsen og Daljord.

"Jeg har en plan"
Nødvendigheten av operasjon avhenger av hvordan jeg opplever smertene, siden dette i utgangspunktet er en "ufarlig" skade. Jeg får tross alt løpt og har dermed satt opp denne "planen" for meg selv vedr. hælplagene:
1. Ta røntgen av hælen og sende Daljord for vurdering.
2. Trene som normalt fram til Ulvådalen Ultra (23.mai) i første omgang.
3. Bestille operasjon i slutten av juni dersom jeg ikke tror på annen løsning.
4. Trene videre fram til "Kristins Runde" (19.juni)
5. Operasjon i slutten av juni, eller 4-5 uker med bare sykling fulgt av forsiktig progresjon med løpetrening deretter.
6. Hvis operasjon, forsiktig opptrening 2 måneder+


Treninga går ganske bra
Både i går og i dag ble hælen vond etter ca 45 minutters trening, så jeg vil vurdere å trene to ganger daglig så ofte som mulig. Det forutsetter at jeg kommer meg tidlig nok opp om morran, og løper f.eks. 45 minutter før frokost.

I går (snøbyger ute!) var det klart for en ny intervalløkt på mølla, som ble 3x3 2 minutters drag med 1 min gåpauser. Farten var 4.37/km, 4.17/km og 4.37/km på de tre seriene. Moderat fart selv for en gammel mann, men her er det snakk om ny tilvenning etter en evighet med bare jogging.

I dag løp jeg i flott kveldsvær, 16-17 varmegrader, hjemmefra på stier og grusveier i 1 time og 25 minutter. Litt tunge ben etter gårsdagens intervaller, men en helt grei tur.

Underveis ble jeg forresten stoppet av Per-Einar Roth (på bildet går han i mål på Kristins Runde i fjor) og en klubbkamerat i Ull/Kisa som hadde vært og testet Fenstadterrenget etter tips fra meg. De hadde bommet litt på løypebeskrivelsen, så en eventuell neste gang får jeg henge meg med.

2 kommentarer:

Gooner sa...

Hei Olav
Det blir spennende og se hva de kommer frem til da, etter att de har sett rønken bilde. Jeg følger med i neste episode:-)
Jeg føler att jeg er på riktig vei nå, har helt bevist holdt meg borte fra løping, har fått beskjed om att når det er smerte i helen, så er det ikke noe og løpe med, den blir aldri helt bra igjen da.

Nå taper jeg helen i Drammen tredje hver dag, det tar bort mye av belastningen på helen, dette har jeg gjort i 8 uker nå, og det hjelper:-) sprøytene jeg tok for en uke siden håper jeg også begynner og få virkning snart.De jeg går hos anbefaller ikke operasjon på meg, de mener att det ikke er noe garanti for og bli bra det heller, behandling og opptrening er tingen får jeg beskjed om, og jeg ser jo nå att det har hjulpet, hverdagen går nå uten smerter.
Men jeg er veldig usikker på hva jeg kan trene etter hvert før den blir like vond igjen, til onsdagen skal jeg få løpe 30 min på mølle før behandling, tror du jeg gleder meg heller:-)

Du får ha lykke til videre med din hel Olav, så får vi håpe att de finner ut av det, så du får trent det du vil, du er jo sååå trenings villig, har ikke sett makan til pågangs mot jeg, så det skal du ha for:-)

Ses vi den 8 mai hos Geir? enten i jogge sko eller sykkel. Jeg har veldig lyst til og løpe der ute, men innerst inne så tror jeg det blir sykkel.

Gammel'n sa...

Yepp Gooner...jeg er spent på om bildene viser noe annet enn Dr Daljord forventet å finne. Ellers er det jo nettopp den manglende garantien for å bli bra som ikke finnes med slike inngrep, dermed er det alltid fristende å prøve andre ting først.

Jeg kan som sagt fortsatt trene med smerte...men i lengden blir det frustrerende.
Jeg vil nok også prøve en lang periode med bare sykling før jeg lar meg operere. Jeg trodde at skigåinga i vinter skulle ha samme avlastende effekt, men skiskoene gnisset om mulig enda mer bak på hælen...
Du har nok en annen og enda værre hælskade...og uansett må du ikke forsøke deg på noen langtur allerede 8.mai. Jeg regner med at jeg delvis løper og delvis sykler på turen (sykler første halvdel, setter igjen sykkeln som jeg henter etterpå og løper andre halvdel).
I dag blir det en halvlang tur på sykkel og i morgen løper jeg o-løp (stafett familielag sammen med brodern, niese og svigerinne) +litt fartslek.