søndag 7. april 2013

Jeg misunner de som konkurrerer

Årets første løpetur uten lue i dag. Bildet lyver mtp snøforholdene, det var ikke så mange bare flekkene, og bare 15 skritt pr 3 km i lysløypa som var snøfritt....
 
MISUNNELIG
Det er bare å innrømme det. Jeg misunner de som allerede er i full gang med konkurransesesongen. Det gjelder like mye de som løp Bergen Ultra som Fredrikstadløpet - som begge ble arrangert denne helgen. Jeg diltet mine 26 kilometer på snøunderlag i Tesiåsen her i Vormsund - men det er ikke helt det samme som å stille med startnummer på brystet.

Så fort terrengsesongen starter opp kan jeg i alle fall stille opp på noen av de lange løpa som ikke krever så stor fart - korte løp har ingen hensikt når jeg likevel må holde igjen. Midt på vinteren tenker jeg ikke så mye på alle konkurransene jeg ikke får løpt, men nå som det er vår savner jeg konkurransene - det å ha et resultatmål rett foran meg minst en gang pr uke, ofte 2-3 ganger pr uke.

For all del, jeg klager ikke, jeg sier bare at jeg savner å konkurrere mer, mye mye mer. Det er en luksus å være i OK form i min alder... noe jeg igjen ble minnet om da en jevngammel fetter døde påskeaften. Om 7-8 uker er ventetiden over - da er konkurransesesongen i gang for meg også, med VUC's 52 kilometer. Inntil da lager jeg meg mine egne små konkurranser på treningene mine - for uansett fart og nivå er det mulig å teste noen grenser.

Fortsatt vinterlig i terrenget... tungt å løpe i mange partier, men herlig vær.
 
I dag ble det en test tilsvarende det jeg gjorde 2.påskedag; Når beina er som mest slitne på slutten av en 3-timers treningstur la jeg inn en skikkelig fartsøkning på siste runde i lysløypa. Både da og nå klarte jeg å hente fram en fartsøkning på 15-20% som resulterte i de hittil to klart raskeste tidene i denne runden som jeg nå har løpt 41 ganger på 3 uker; 19:10 mandag og 19:33 i dag. Det var vanskeligere snøunderlag i dag - så jeg var strålende fornøyd med at det var litt å hente om jeg bare prøvde! Slike tester er bra for selvtilliten i skadeperioder, men også ellers for å teste om man har trent for hardt. Klarer man ikke en skikkelig fartsøkning over 3-4 km på slutten av en langtur har man enten løpt for fort eller er i grenseland til å bli overtrent...

Dagens løpetur i snøen var den åttende løpeturen i terrenget på 2 timer+ siden 12.mars. I fjor hadde jeg første 2-timerstur 21.april! Det går sakte - men det er framgang fra i fjor. Jeg bør klare å kutte en time på løpstiden i både UltraBirken (58km) og VUC (52km) i forhold til fjorårstidene (?).

Hælen min (som jeg opererte to ganger i 2011) likte ikke de tynne lette Adizero-skoene som jeg brukte i dag, så på neste løpetur er det tilbake til Salomonskoene igjen. Håper det holder plagene på avstand, jeg tenkte å vente med event. trykkbølgebehandling til etter årets ultrasesong (dvs oktober).

6 kommentarer:

Jannicke sa...

Skobytter er skumle saker, Olav.
Jeg er tilbake igjen til gode, gamle Saucony som fungerer best for mine føtter.

Gammel'n sa...

Ja, enig i det Jannicke - selv om jeg kanskje var litt urettferidg mot Adizeroskoene som var gode på bena i fjor høst. Når man løper i slik sviktende snø som det er nå blir det veldig stor belastning bak på hælen - og det stiller nok krav til sko med ekstra god polstring (?).

Akkurat Saucony har jeg aldri hatt. De gangene jeg har prøvd den har jeg opplevd at den har for bred lest til meg og slik sett vært for skummel mtp mulig overtråkk. Mange år siden sist... kanskje på tide å prøve igjen.

Jannicke sa...

Min fot er bred så det er nok en grunn til at den passer meg. Modellen jeg bruker gir også god stabilitet og støtdemping-uten at for mye av løpsfølelsen blir borte. For 2 år siden gikk jeg også over til individuelt tilpassede innleggssåler og det var en god erfaring.

Gammel'n sa...

Jaha, da fikk jeg jo bekreftelsen på det med føttene. De som har bred fot liker Saucony veldig godt. Jeg får holde meg til sko med smal lest...
Spesialtilpassede såler kan kanskje være en ide mtp hælplagene mine, får sjekke ut det i løpet av sommeren.

Anonym sa...

Føler med deg gammel`n. Men får håpe lysere dager, varmere dager + Kristins Runde gi det lille ekstra :) Å som jeg gleder meg til å føle Nordmarka under skoa igjen ;-)

Gammel'n sa...

Hei Ståle, og takk for omtanken. PÅ sett og vis sliter jeg litt med det samme som deg - det du skriver om i "Løper i blinde"...

Når jeg ikke har noe nært konkurransemål er det vanskelig å motivere seg for riktig trening, og hva er riktig trening når man ikke helt vet hva man vil (?)

For meg har det alltid vært god medisin å stille opp i en konkurranse - samme hva. Går det bra er det motiverende, går det ikke bra har jeg likevel fått beskjed om hvor lander ligger, noe som også gir treningsmotivasjon (ser forbedringspotensial).

Nå vet jo jeg at min neste konkurranse er planlagt til 26.mai (VUC 52 km). Helst skulle jeg hatt noen enklere mer nærliggende mål også... men joggefart passer bedre i ultraløp enn 5 km :-)