mandag 4. juni 2012

4 herlige timer på blåmerka stier i Nordmarka

Tverrsjøen

Lørdagens treningstur i Nordmarka ble en positiv opplevelse på flere måter. Det var tidsmessig den lengste treningsturen på to år, jeg hadde knapt nok føling med lyske- eller bekkensmertene, og det var framfor alt en tur i fantastisk terreng.

Det ble 220 kilometer på sykkelen forrige uke, og to 40-minutters joggeturer her hjemme i Fenstadterrenget. Men det jeg hadde sett mest fram til var en tur i deler av traséen til Nordmarka ultra Challenge (NUC) - en 85 kilometer lang ekstrem utfordring gjennom Nordmarka sent i september. For å finne ut om jeg på noen som helst realistisk måte kan komme gjennom den utfordringen innenfor makstiden på 18 timer - skulle jeg altså teste drøye 20 kilometer av løypa.

Utsikt fra Pershusfjellet

Jeg skulle uansett innom Tverrsjøstallen for å sjekke opp noen småting før neste helgs "Kristins Runde" - så da valgte jeg å teste ut NUC-løypa rundt Skarvvatnet, Pershusvatnet og Spålen. Selv i nåværende joggetilstand trodde jeg dette skulle gå unna på under tre timer, men da tok jeg ikke høyde for de teknisk vanskelige partiene vi møter på mange Nordmarkastier, ikke minst i Naturreservatene - som jeg var i det meste av denne turen. Det gikk saktere enn sakte for JoggeGammel'n på kronglete stier, over et tresifret antall vindfall og andre morsomheter.

Spålen, der skiløypa nordfra kommer inn.

Likevel var det en flott tur, der jeg tok masse bilder og koste meg i det fine - men litt kalde - været. Det var greit å finne fram, men uansett ingen ulempe å ha o-løperbakgrunn. Jeg ser ikke bort fra at noen kan surre vekk en del tid på feilløping i NUC også i år - som i fjor.

Link til:
BILDER OG BESKRIVELSE FRA SJEKKPUNKT 6-11 I NUC

Denne strekningen er del to av de fire testturene jeg har tenkt å foreta for å gjøre meg kjent med løypa. Med den farten jeg holder - som kanskje ikke er bedre i september - har jeg definitivt ikke tid til å løpe feil i Nordmarka Ultra Challenge. Jeg tror det være mulig å klare dette uten tabber underveis - med dagens joggefart ville jeg hatt en time til å bruke bare på denne strekningen.

Totalt var turen 26 km med 666 høydemeter, og 4:13 betyr nesten 10 min/km!!!

Vindfall ble en vane....

Det meste av turen gikk innefor "Spålen/Katnosa Naturreservat"

Mye villmark....

Masse tørrgran ved Steinvollsætra


Finnerudsætra og hvitveis...

Finntjernet

Holosætra

Roensætra, her starter en senere testtur i NUC - del 3 på ca 35 km gjennom marka til Maridalen.

På lørdagens tur registrerte jeg at GPS'en hele tiden ga 10-20% mindre distanse enn DNS løypeskilt. Farten hadde sett litt bedre ut om dette hadde vært korrekt, men inntil videre velger jeg å stole mest på GPS'en.

Ida 50

Det var med tunge lår jeg entret svigerinne Ida's 50-årslag rett etter hjemkomst. Men det var en fornøyd jogger - og det var en hyggelig sammenkomst i Åsleia hos Ida og Knut.


Kortere og raskere rundt Ellingsjøen

Jeg ble litt skeptisk på ny i dag (mandag) da jeg løp samme runde rundt Ellingsjøen som forrige uke. I dag var løypa 280 meter kortere.... slike avvik har jeg ikke opplevd før, så jeg får teste videre. Ellers prøvde jeg å løpe fortere i dag siden det gikk så greit å jogge på lørdagens langtur. Det var et mareritt i motbakkene på åpningskilometeren (slow starter i motbakke er en håpløs mix), mens jeg nærmet meg løpsfart etter ca 15 minutter... det gikk 6 minutter fortere enn forrige uke. Fikk litt smerter i bekkenområdet siste 5 min, men lyskesmertene som  har vært verst i tiden etter Vasa'n,  kjente jeg ikke noe til overhodet.

Nå blir det lite trening før fredagens merking av Kristins Runde, 80 km på sykkel og til fots...

4 kommentarer:

Jannicke sa...

Hei Olav,
Godt å høre at du hadde en kjempefin tur. Jeg håper de andre testturene dine ender med deltakelse 29 sep i NUC.
Jeg forstod at du gjennomførte det jeg kaller etappe 2 fra Tverrsjøstallen til Roensætra.
Jeg hadde etimert den til ca 20 km og ser at du havner på 26 km. Det er egentlig ikke overraskende i det terrenget. Igjen, glad for å høre at du hadde en fin tur

Gammel'n sa...

Hei Jannicke
Deltagelse i NUC er årets definitive hovedmål. Slik det ser ut nå skal jeg nok klare det, men jeg vil nok nærme meg makstiden hvis resten av løype er like kronglete som runden jeg jogget nå på lørdag.

Jeg vil ikke ha tid til feilløping i september, så jeg planlegger også å løpe del 1 fra Mylla til Tverrsjøstallen, del 3 fra Roensætra til Hønefoten og del 4 fra Hønefoten til mål. Første og siste del har jeg lyst til å løpe i mørket (som på konkurransedagen).

Jeg hadde også stipulert 20 km på lørdagens runde og fikk 22,34 - resten av distansen var Roensætra tilbake til Tverrsjøstallen. Kronglete men utrolig flott!

Anne-Brit sa...

Høres ut som du er på veg tilbake til gammel, god løpeform igjen! Imponerende lengde på turene allerede!

Gammel'n sa...

Tilbake til god gammel løpeform er antagelig en umulighet, også aldersregulert. Smertefri løping er viktigere enn stor fart når jeg kommer i gang med konkurranser igjen (NÅR, ikke OM).

Mandagens raskere løpetur ga tilbakefall i smertene, greit å få bekreftet at jeg foreløpig må holde farten nede.